Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Δαιδαλος ...το πρωτο ιπτάμενο όχημα!!!


Δαίδαλος 

Ο Δαίδαλος ήταν γλύπτης, αρχιτέκτονας και εφευρέτης, μια πραγματικά παράξενη προσωπικότητα ανάμεσα στην ιστορία και την μυθολογία. Σχεδίασε το παλάτι της Κνωσού και τον Λαβύρινθο που ζούσε ο Μινώταυρος (που τελικά σκότωσε ο Θησέας). Αλλά το πιο εντυπωσιακό επίτευγμα του Δαίδαλου ήταν η πρώτη πτήση με ανθρώπινη μόνο δύναμη!

Ο Δαίδαλος έφτιαξε ένα ζευγάρι φτερά για τον εαυτό του κι ένα για τον γιο του Ίκαρο ώστε να καταφέρουν να δραπετεύσουν απ' την Κρήτη (που τους κρατούσε αιχμάλωτους ο βασιλιάς Μίνωας) και να επιστρέψουν στην Αθήνα. Το ταξίδι το ολοκλήρωσε ο Δαίδαλος μόνος του, μιας και όπως λέει ο μύθος ο Ίκαρος πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο και τα φτερά του κάηκαν, (ή απ' την ζέστη του ήλιου έλιωσε το κερί που τα κρατούσε ενωμένα).

Τελικά μετά από καταδίωξη του βασιλιά Μίνωα ο Δαίδαλος κατέφυγε στην Σικελία. Εκεί όμως ο Δαίδαλος βρίσκει την βοήθεια του βασιλιά Κώκαλου και ο Μίνωας δολοφονείται. Θάβεται με μεγαλοπρέπεια στην Σικελία και ιδρύεται προς τιμήν του η πόλη Μινώα.

Ο Όμηρος και ο Πλάτωνας αναφέρουν ότι ο Δαίδαλος είχε κατασκευάσει κινητά αγάλματα (ρομπότ;) που δούλευαν με υδράργυρο (όπως και ο Τάλως) για να φρουρούν τον λαβύρινθο. Επίσης μικρές ξύλινες αυτοκινούμενες κούκλες για να παίζουν τα παιδιά του βασιλιά Μίνωα. Λέγεται μάλιστα ότι μερικά από τα αγάλματα - ρομπότ που έφτιαχνε τα έδενε για να μην του φεύγουν και τα χάνει!

Θεωρείται ο εφευρέτης της σφήνας, του άξονα και του αλφαδιού.
Σε αρχαία Αιγυπτιακά κείμενα αναφέρεται ότι κάποιος που η περιγραφή του ταιριάζει με τον Δαίδαλο συμμετείχε και σε κάποιες σχεδιάσεις της εποχής εκείνης στην Αίγυπτο.

'Aλλος μύθος αναφέρει ότι ο ανιψιός του Δαίδαλου ο Τάλως (ίδιο όνομα με το μυθικό ρομπότ Τάλως, σύμπτωση άραγε;) τον βοηθούσε στην δουλειά του και επίσης εφεύρε τον διαβήτη και το πριόνι! Ο Δαίδαλος όμως τον σκότωσε (είτε από λάθος είτε από ζήλια) και οι Αθηναίοι για να τον τιμωρήσουν τον έστειλαν εξορία στην Κρήτη.


Σύγχρονος Δαίδαλος


Μια ομάδα φοιτητών του Μ.Ι.Τ. στις 23 Απριλίου του 1988 κατάφερε να καλύψει την απόσταση από την Κρήτη στην Σαντορίνη (118 χιλιόμετρα) με τρόπο αντίστοιχο του Δαίδαλου. Το ιπτάμενο όχημα που χρησιμοποίησαν, βάρους 33 μόλις κιλών, είχε μελετηθεί και κατασκευαστεί από ομάδα φοιτητών του Μ.Ι.Τ. σαν ιπτάμενο ποδήλατο. Στην πτήση του από την Κρήτη προς την Σαντορίνη κινήθηκε με την δύναμη του Έλληνα πρωταθλητή ποδηλασίας Κανέλλου Κανελλόπουλου. Η διαδρομή κράτησε τρεις ώρες και πενήντα τέσσερα λεπτά μέχρι που το ιπτάμενο ποδήλατο προσθαλασσώθηκε σχεδόν στην παραλία της Σαντορίνης. Η επιβεβαίωση της ικανότητας ιπτάμενης απόδρασης απ' την Κρήτη ήταν γεγονός!

Για περισσότερα: Μηχανική & Τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα - Χρήστος Λάζος


Κανέλλος Κανελλόπουλος.

Ο Κανέλλος Κανελλόπουλος (γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1957 στα Βραχνέικα Αχαΐας) είναι πρωταθλητής της ποδηλασίας και θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ποδηλάτες [1].

Υπήρξε αθλητής του Π.Ο. Πάτρας από το 1973 έως το 1993. Είναι 15 φορές Πρωταθλητής Ελλάδος Ανδρών σε αγωνίσματα δρόμου και πίστας, 16 φορές Βαλκανιονίκης σε αγωνίσματα δρόμου και πίστας, ομαδικά και ατομικά (2 χρυσά) και 2ος Μεσογειονίκης στην Καζαμπλάνκα. Έχει κατακτήσει πολλούς τίτλους και σε μικρότερους αγώνες. Ήταν μέλος της Εθνικής Ελλάδας ποδηλασίας από το 1977 μέχρι το 1993 με 530 συμμετοχές[2].

Εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Άντζελες το 1984 στον αγώνα αντοχής ποδηλασίας δρόμου (190,2 χιλιόμετρα) αλλά εγκατέλειψε από πτώση[3][4][5]. Προς τιμήν του στην γενέτηρά του τα Βραχνέικα διοργανώνεται ο αγώνας "Ανάβαση Βραχνέικων Κανέλλος Κανελλόπουλος[6].

Στα ίχνη του Δαιδάλου

Ο Κανέλλος Κανελλόπουλος επιλέχθηκε να επανδρώσει μία πειραματική πτήση για την επίδειξη των δυνατοτήτων αεροσκαφών χωρίς κινητήρα· έτσι, στις 23 Απριλίου 1988 πέταξε με πεταλοκίνητο αεροπλάνο μάζας 32 χιλιογράμμων πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος, καλύπτοντας τη διαδρομή από τις βόρειες ακτές της Κρήτης μέχρι τη Θήρα (119 Km) σε 3 ώρες και 54 λεπτά, επίδοση που δημιούργησε νέο παγκόσμιο ρεκόρ αποστάσεως και διάρκειας πτήσεως με αεροσκάφος κινούμενο με μυική δύναμη, κάτι ανάλογο με τα φτερά που είχαν χρησιμοποιήσει και οι μυθικοί Δαίδαλος και Ίκαρος. Το ρεκόρ καταγράφηκε στο Βιβλίο Γκίνες[7].
Διακρίσεις

    Διεθνής Γύρος Θυσίας

        1ος: 1981, 1982, 1983, 1986, 1991

Διεθνείς Διακρίσεις

    1976 1ος, (εφήβων) Βαλκανικό Πρωτάθλημα Σόφιας [8].
    1980 1ος, Διεθνής Γύρος Αιγύπτου.
    1982 1ος, στον αγώνα αντοχής , Βαλκανικό Πρωτάθλημα Δρόμου στο Βουκουρέστι [9].
    1982 1ος, Διεθνής γύρος Νίκαιας Γαλλίας.
    1983 2ος, στον αγώνα αντοχής, Μεσογειακοί αγώνες της Καζαμπλάνκα.
    1985 1ος, Διεθνής Γύρος Αλγερίας.
    1986 2ος, Διεθνής Γύρος Ελλάδας[10].
    1988 Ρεκόρ Γκίνες με πτήση με πεταλοκίνητο αεροσκάφος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου